Η Νεμέα

Η Νεμέα

Ονομασία

Η Νεμέα παλαιότερα ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία. Το όνομα Νεμέα αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1840 με την δημιουργία του δήμου Νεμέας και καθιερώθηκε στην πόλη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέλος σχετικά με το όνομα φλειους καθιερώθηκε στην ομώνυμη αρχαία πόλη από τον Φλία ή Φλιοῦς, που σύμφωνα με τον Παυσανία, ίσως ήταν εγγονός του Τημένου και γιος της Αραιθυρέας, κόρης του Άραντος. Σύμφωνα με αυτή την παράδοσή ήταν και σύζυγος της Χθονοφύλης. Άλλη παράδοση αναφέρει τον Φλίαντα ως Αργοναύτη, γιο του Διόνυσου και της Αρδιάδνης ο Υγίνος αναφέρει ότι ήταν γιος της Αριάδνης και του Διόνυσου και τον χαρακτηρίζει "Φλιάσιο" ενώ άλλη ως γιο του Διόνυσου και της Χθονοφύλης.

Ιστορία

Πρώτες μαρτυρίες για οικισμό στην περιοχή έχουμε το 1500 π.Χ. στο ύψωμα Τσουγκίζα, όμως δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα.Τον 10 αιώνα κτίζεται 3 χλμ. από την Νεμέα η πόληΦλειούντα η οποία θεωρείται η πόλη της αρχαίας Νεμέας και οι οποία γνώριζσε ακμή τον 6 αιώνα π.Χ.Το 576 π.Χ. δίπλα από την σημερινή Αρχαία Νεμέα (Ηράκλειο) υπήρχε το ιερό του Δία, ξενώνας, λουτρό, στάδιο και εκεί διεξάγονταν τα Νέμεα κάθε 4 χρόνια. Τα βυζαντινά χρόνια, το χωριό δέχτηκε πολλές επιθέσεις από Σλάβους και Βούλγαρους,εμποδίζοντάς τους όμως να προχωρήσουν περαιτέρω. Κατακτήθηκε πρώτα από τους Λατίνους και μετά από τους Τούρκους. Στην επανάσταση του 1821 πήραν μέρος στον αγώνα πολλοί κάτοικοι με αρχηγό τον Δανιηλ Παμπουκη. Απελευθερώθηκαν το 1822, όταν έφυγε και το τελευταίο στράτευμα Τούρκων από την Νεμέα. Η περιοχή κατακτήθηκε από τους Ιταλούς στις 26 Απριλίου 1941, ενώ στην κατοχή εδώ δημιουργήθηκαν πολλά αντάρτικα στρατεύματα.

Γεωγραφία

Η Νεμέα είναι χτισμένη πάνω σε λόφο για αυτό είναι μια ημιορεινή πόλη. Η σύνθεση του εδάφους είναι τέλεια για την καλλιέργεια κρασιού. Η Νεμέα χωρίζεται γεωγραφικά στην παλαιά (αρχαια Νεμέα ή Ηρακλειο από το μυθικο λιονταρι με την μαχη με τον Ηρακλη) και τη νέα πόλη(ΝΕΜΕΑ το μεγαλυτερο ορεινο οινοπεδιο της Ελλαδας) . Η παλιά είναι χτισμένη πάνω σε βουνό, λόγω του ότι τότε που χτίστηκε οι επιδρομές και οι λεηλασίες από τους Τούρκους ήταν συχνές. Η νέα πόλη χτίστηκε μετά τον πόλεμο και χωρίζεται σε κέντρο και σε άκρες.

Κλίμα

Το κλίμα της έχει κρύους χειμώνες με λίγες αλλά πυκνές χιονοπτώσεις και καλοκαίρια ζεστά με λίγους καύσωνες μικροκλιμα που κανει την διάφορα από περιοχη σε περιοχη ακομα και σε κοντινες αποστασεις . Βρέχει λίγο αλλά έντονα και οι πιο πολλές ημέρες είναι με συννεφιά. Λόγω της απόστασής της από την Ζήρεια, το χειμώνα επικρατεί πολύ κρύο με συχνό χαλάζι, πιο σπάνια βροχή ή και χιόνι. Όμως το καλοκαίρι, επειδή βρίσκεται σε πεδιάδα, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 42 βαθμούς

Η Φλοιούντας

Η Φλειούντας (παλιότερα Φλιοῦς και Φλειοῦς) ήταν αρχαία πόλη-κράτος της Πελοποννήσου, χτισμένη στο Φλιάσιο Πεδίο, στα νοτιοδυτικά του σημερινού νομού Κορινθίας, 3,5 χλμ. βορειοδυτικά της Νεμέας και στις όχθες του Ασωπού ποταμού. Η περιοχή κατά πάσα πιθανότητα ονομαζόταν παλιότερα Αραντία (από τον Άραντα) και μετά Αραιθυρέα. Κάποια στιγμή της έδωσε το όνομά της ο Φλίας ή Φλιοῦς, που [1] ίσως ήταν εγγονός του Τημένου και γιος της Αραιθυρέας, κόρης του Άραντος.

Τα Νέμεα

Η αναβίωση των Νεμέων άρχισε το 1996 και τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια. Τα Νέμεα ήταν αθλητικοί αγώνες που διεξάγονταν κατά την αρχαιότητα στη Νεμέα από το 573 π.Χ. Σημαντική για την αναβίωση ήταν η ανασκαφή του αρχαίου σταδίου από τον καθηγητή Στήβεν Μίλλερ του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ και την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή από το 1974 μέχρι το 1991. Το 1974 άρχισε η ανασκαφή του αρχαίου σταδίου της Αρχαίας Νεμέας από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Berkley, Stephen G. Miller, ήταν εκείνος που με την επιμονή του ανέδειξε το αρχαίο στάδιο. Η ανασκαφή ολοκληρώθηκε το 1991 και ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την αναβίωση των Νεμέων αγώνων. Στις 5 Απριλίου 1995, στο Μουσείο Μπενάκη, έγινε η επίσημη ιδρυτική ανακοίνωση του «Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων αγώνων», με σκοπό να αναβιώσει τα Νέμεα ως μια διεθνή αθλητική συνάντηση όχι για τον κατ' επάγγελμα αθλητή αλλά για το μέσο άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, γλώσσας ή θρησκείας. Σήμερα ο Σύλλογος έχει περισσότερα από 2200 μέλη σε όλο τον κόσμο. Τα σύγχρονα Νέμεα καθιερώθηκε να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας, το οποίο είναι το πιο καλοδιατηρημένο του αρχαίου κόσμου. Ξεκίνησαν το 1996 και διεξήχθησαν κανονικά το 2000, 2004 και 2008. Ως τώρα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 1800 άνθρωποι από 45 χώρες, ηλικίας από 5 ως 97 ετών!
Εκτός από τα αγωνίσματα δίνονται παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού. Στις πλαγιές του σταδίου κάθονται οικογένειες που συμμετέχουν στην εορτή μαζί με τους αθλητές. Στους αγώνες δεν καταγράφονται ρεκόρ ούτε απονέμονται μετάλλια. Οι συμμετέχοντες αγωνίζονται ξυπόλυτοι, σε αγώνες δρόμου φορώντας μόνο ένα λευκό χιτώνα στο αρχαίο αποδυτήριο και είναι χωρισμένοι ανά φύλο και ηλικία. Μπαίνουν στο στάδιο από την αρχαία θολωτή είσοδο και εκκινούν από τη λίθινη αφετηρία με τη βοήθεια του αρχαίου μηχανισμού εκκίνησης. Όπως στην αρχαιότητα, οι νικητές δένουν μια κορδέλα στο κεφάλι και λαμβάνουν ένα κλαδί φοίνικα. Στο τέλος της ημέρας στεφανώνονται με ένα στεφάνι αγριοσέλινου, σύμβολο του εφήμερου χαρακτήρα της νίκης.

ΜΠΑΡΑΦΑΚΑΣ Ε. ΧΡΗΣΤΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΠΙΝΔΟΥ 8 20500 ΝΕΜΕΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΗΛ.:2746022484
FAX: 2746022484
E-MAIL: info@barafakaswinery.gr